30 October 2009

BIHUN GORENG

Bahan:
Bihun kering, Daging Babi, Daging Ayam, Udang basah, Ikan Pihi, Sawi kembang, Bawang Merah, Bawang Putih, Kecap manis, Merica, Garam, Minyak Babi.

Cara Membuat:
Bihun dicuci dan dikopyok dalam air panas. Daging babi dan ayam dipotong kecil-kecil. Udang dikupas dan dibelah dua. Ikan Pihi dipotong halus. Sawi kembang dipotong-potong kira-kira panjangnya 3 cm. Bawang putih ditumbuk halus. Bawang merah dirajang tipis-tipis.

Cara Memasak:
Gorenglah terlebih dahulu bawang merah, bawang putih, ikan pihi dengan minyak babi. Sesudahnya masukkan sawi kembang, daging babi, ayam, udang, beri kecap manis, merica, garam, baru masukkan bihunnya. Jika sudah diaduk betul dan sudah matang, boleh diangkat, taruh di piring, atasnya diberi telur dadar rajang, bawang goreng, boleh juga diberi ham yang sudah diiris-iris.


No comments: