30 October 2009

BAKSO UTER

Bahan:
Daging babi, Udang basah, Kol, Telur, Daun Bawang. Bawang Putih, Garam, Merica, Minyak Babi.

Cara Membuat:
Daging babi di cincang hingga halus. Udang basah dikupas kulitnya, dicincang bersama dengan daging babi. Kulit udang direbus, lalu saring, ambil airnya untuk kuah. Kol dan daun bawang dipotong-potong. Bawang putih dikeprek lalu dicincang halus. Beberapa butir telor dikopyok, beri sedikit merica, garam, lalu di dadar yang lebar.

Cara Memasak:
Daging babi cincang dan udang, jika sudah dicampur jadi satu, beri merica dan garam. Boleh juga diberi telur, sedikit bawang putih cincang, aduk semuannya hingga rata. Kemudian di beber diatas telur dadar, sesudah itu digulung. Lalu dikukus.

Jika sudah matang, dipotong-potong lebarnya kira-kira 1 cm. Air udang digodok, beri merica, garam, jika sudah mendidih masukkan potongan bakso tadi, kol dan yang terakhir daun bawang. Goreng bawang putih cincang dengan sedikit minyak babi. Jika sudah kuning, siramkan semua ini kedalam kuah bakso. Supaya lebih enak boleh diberi sedikit vetsin.

No comments: