25 October 2012

Djong Kee

Bahan-bahan:
Daging babi, Daging ayam, Daun bawang, Buncis, Wortel, Telur, Bawang merah, Lada, Garam, Saus tomat, Gula, Minyak babi.
 
Cara Membuat:
Daging babi dan daging ayam dicacah hingga halus. Daun bawang dirajang. Buncis dipotong kecil-kecil. Wortel dipotong kecil persegi. Bawang merah dirajang tipis dan digoreng.

Cara Memasak:
Campur jadi satu daging cacah itu. Beri merica, garam, bawang goreng dan telur, aduklah hingga rata betul. Kemudian digulung, tengahnya diberi buncis dan wortel. Lalu dibungkus dengan daun pisang dan dikukus. Jika sudah matang, boleh dipotong-potong tebalnya kira-kira 1 cm. Makannya dengan saus yang terbikin dari : Minyak jika sudah panas, beri campuran saus tomat, air, garam, merica dan sedikit gula. Bila sudah mendidih, dikentalkan dengan sedikit sagu (pati) yang sudah dicairkan dahulu. Berilah sedikit daun bawang rajah dan bawang goreng.

.