08 August 2010

Dadar Kepiting

Bahan:
Kepiting yang ada telurnya, Udang basah, Daging Babi, Telur beberapa butir, Daun Bawang, Bawang Putih, Merica, Garam, Minyak Babi.

Cara Membuat:
Rebus kepiting hingga masak. Ambil daging dan telurnya. Udang basah dikupas kulitnya dan dicacah. Daging babi juga dicacah halus. Daun bawang dirajang halus. Bawang putih dihaluskan.

Cara Memasak:
Kepiting, udang, daging babi dicampur jadi satu. Masukkan rajangan daun bawang, beri bumbu merica, garam secukupnya. Aduk lagi hingga rata, kemudian masukkan telur beberapa butir. Putih telur jangan diaduk, supaya kalau didadar masih kelihatan putih-putihnya. Beri minyak babi di kuali, juka sudah panas, dadarlah adonan tadi sedikit demi sedikit.


No comments: