08 August 2010

Dadar Kepiting

Bahan:
Kepiting yang ada telurnya, Udang basah, Daging Babi, Telur beberapa butir, Daun Bawang, Bawang Putih, Merica, Garam, Minyak Babi.

Cara Membuat:
Rebus kepiting hingga masak. Ambil daging dan telurnya. Udang basah dikupas kulitnya dan dicacah. Daging babi juga dicacah halus. Daun bawang dirajang halus. Bawang putih dihaluskan.

Cara Memasak:
Kepiting, udang, daging babi dicampur jadi satu. Masukkan rajangan daun bawang, beri bumbu merica, garam secukupnya. Aduk lagi hingga rata, kemudian masukkan telur beberapa butir. Putih telur jangan diaduk, supaya kalau didadar masih kelihatan putih-putihnya. Beri minyak babi di kuali, juka sudah panas, dadarlah adonan tadi sedikit demi sedikit.


Carbonade Goreng

Bahan:
Carbonade babi (Iga), Telur Ayam, Biskuit Marie, Air Jeruk Nipis, Minyak Babi, Manis Jangan (Kayumanis), Pala, Merica, Garam, Kecap.
 

Cara Membuat:
Campur jadi satu: Telur Ayam, Manis Jangan, Pala, Merica, Garam, Air Jeruk Nipis, Biskuit Marie, diaduk sampai rata betul dan direndam satu persatu Carbonade itu. Lalu digoreng dengan minyak babi.

Kuahnya:
Kecap, Pala, Manis Jangan, Merica, Garam dan Air Jeruk Nipis dimasak dengan sedikit air. Bila sudah masak mendidih, siramkan pada Carbonade itu.